Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2007 22:51 - Коментарът на Интегра груп ООД за първата в България схема за бъзвъзмездно финансиране по Структурните фондове...
Автор: integragroup Категория: Бизнес   
Прочетен: 659 Коментари: 0 Гласове:
0Вече е факт първата схема за безвъзмездно финансиране по Структурните фондове! Честито, все пак, тъй като с това се дава началото на един наистина дълъг период от време, в който ще се появяват най-различни схеми по отделните оперативни програми. От първите схеми може би най-голямо впечатление за бизнеса като цяло в България би трябвало да е направила поканата за "Повишаване на производителността и адаптивността на заетите".

Вярно е, че тя има своите тънкости, но и своите предимства. Спорно е да се мисли, че програмата "изключва дребния бизнес". Факт е, че е заложено в схемата минимум 30 души да бъдат бенефициенти по договор, което значи, че едно малко предприятие е поставено в трудно положение... Трудно, но може би не и безизходно - България не е голяма страна и фирмите ни имат редица партньори, с които съответно имат и общи интереси. Едно  партьорство в един проект по дадената грантова схема би облагодетелствало и двете (а може би  и повече) страни, т.е. фирми.

Големите компании пък биха погледнали с известен скептицизъм сумата, която трябва да се получи в бюджета на обучен човек - т.е. общата сума на допустимите преки разходи по проекта, разделена на броя на обучаемите. Сумата е 925 лв., което значи, че някои скъпи обучения (IT,  project management и др.) трудно могат да се покрият по програмата.

Максималната допустима  стойност на помощта на един  проект е 200 000 евро, което при една много груба сметка означава, че  една фирма, за да подготви толкова "скъп" проект,  трябва да реши да обучава около 200 души! Друг е моментът, че ако (примерно) средната стойност на един проект е около 40 000 лева, т.е. с по 40 души персонал за обучение, то пари ще има за много проекти, след като над 35 милиона са заделени за конкретното предложение.

Не трябва да забравяме, че тук идеята е да се стимулира тези минимум 30 човека да останат на работа в даденото предприятие и те да имат сигурни работни места. Работодателите от своя страна какво печелят - получават безвъзмездно финансови средства, с които да подсилят своя бизнес чрез инвестиране в персонала си. Това ще доведе до по-бързото развитие на техния бизнес, да не говорим за престижа, от това, че фирмата им е една от първите, получила такова финансиране в страната.

В заключение - програмата е интересна, има много възможности за подготвянето и предаването на проекти и би трябвало да се очакват много предложения в Агенцията по заетостта. Остава  само оценката  да  протече гладко, за да могат проектите да започнат час по-скоро.

Екипът на Интегра груп вече е готов да разработва проекти по поканата занабиране на проекто-предложения "Повишаване на производителността и адаптивността на заетите". За повече информация за програмата и за това как можем да Ви помогнем, можете да се обърнете към нашия сайт.

(Интегра груп)


Тагове:   България,   схема,   ООД,


Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: integragroup
Категория: Бизнес
Прочетен: 296124
Постинги: 302
Коментари: 68
Гласове: 61
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031